Absteniu-vos!

Un crit a l’abstenció. Això és el que semblava el debat televisat entre ZP i Rajoy. Ahir no es van enfrontar dos “líders” polítics sinó dos robots. Van ser dos monòlegs consecutius pautats pels assessors, dos espots televisats de 45 minuts tallats entrellaçats. Gens de diàleg. Incapaços d’improvisar, incapaços d’aixecar els ulls del paper que llegien constantment. No van donar cap resposta convincent als insults. Tampoc, cap resposta a les preguntes. Zapatero es va mantenir impassible quan Rajoy li va demanar perquè havia dedicat el seu temps a fer coses “que no interessen ningú com la llei de la Memòria Històrica o la reforma estatutària”. ZP hauria d’haver-se aixecat i deixar-lo plantat! Quina falta de respecte per les víctimes de quaranta anys de dictadura! ZP li va perdonar les acusacions de “mentider” i Rajoy les “d’immoral”. Quina falta de respecte també utilitzar els morts d’ETA com va fer un i els morts de l’11-M com va fer l’altre. És impresentable que els polítics basin la seva estratègia en la confrontació: tu ho vas fer pitjor! Els ciutadans només vam poder assistir impertèrrits a un espectacle lamentable. Queda clar que els seus assistents devien tenir sondejos prou concloents que els devien fer pensar que els afavoria l’statu quo. No aportar res, no canviar res per mantenir la tendència. Així pensa ZP mobilitzar els electors que el 14-M del 2004 van sortir de casa per fer-li confiança a ell o algun dels partits que li han donat suport? Així pensa el PP arrabassar La Moncloa al PSOE?

De política i de periodisme, ni una gota! Pur “show”, pura publicitat. Propaganda al més pur estil goebblelià: calumnia que alguna cosa queda. Quina funció tenia el “moderador”? Cap ni una! Els periodistes no s’haurien de prestar a participar a aquesta mena de circs mediàtics on el que importa no són les preguntes i les respostes, sinó qui porta la corbata més maca i sap insultar millor sense despentinar-se ni perdre els estreps. Com es pot pretendre donar valor informatiu a un espectacle controlat pels polítics fins a l’últim segon. Tots els focus, totes les càmares, tots els planos, TOT estava dominat pels polítics, no pels professionals de la televisió. A on va quedar la confrontació d’idees i de projectes? Rajoy va barrejar-ho tot. Va criticar ZP utilitzant arguments com la falta de llits a les comunitats autònomes governades pels socialistes. És que no sap quin país vol governar i que les competències estan traspassades? ZP, impassible, com sempre, sense respondre. Segurament no volia caure en la trampa de passar-se el debat justificant-se i sense portar ell la iniciativa. Però amb què va contestar? Amb noves propostes? No. Amb més retrets de quan Rajoy era ministre. Lamentable. Pena, molta pena feia el debat d’ahir. Dos candidats sense idees, sense projectes, sense respostes als reptes del futur.

No van donar ni una pista del projecte d’Espanya que volen: federal, autonòmica, centralista….? No van explicar el que significa per ells “nació” ni com pensen resoldre els problemes amb les comunitats autonòmiques “perifèriques”. Algú sap dir si Rajoy va dir que farien o que no farien el transvasament de l’Ebre? No van explicar com pensen millorar els drets socials dels ciutadans i garantir-ne el seu compliment. Rajoy derogarà o no la boda gay? No ho va pas dir. Legalitzaran el dret a una mort digna? Quin paper pensen que ha de tenir l’església en la vida pública i quants diners pensen que se’ls ha de donar de les arques públiques? ZP traspassarà Rodalies a Catalunya? Quan gastaran en infraestructures? Quines són les obres que consideren prioritàries? Quan destinaran a I+D enlloc de despesa militar? Estan a favor o en contra l’energia nuclear? Per què no volen convocar un referèndum sobre el Tractat de Lisboa que substituirà la Constitució Europea? Com pensen lluitar contra el terrorisme d’Eta i l’internacional? Què pensen fer per protegir la confidencialitat de dades dels ciutadans i garantir-ne la seva seguretat? Què pensen dels arbitraris controls de seguretat als aeroports ? Què pensen fer pels agricultors i ramaders que tenen problemes a causa de l’obertura de mercats? Què pensen fer per garantir el subministrament energètic? Quants diners i en quins projectes d’energies renovables pensen invertir? Què pensen de l’energia eòlica, solar i altres renovables? Què pensen dels biocarburants? Pensen afavorir-ne el seu comerç? Què pensen dels OGM? Pensen prohibir o no les patates genèticament modificades com França o continuaran mirant a una altra banda?… CAP RESPOSTA! El resum del debat no deixa dubtes. De talant, res de res. De lideratge, res de res. De capacitat de convició i mobilització, res de res. Liders polítics? Algú en va veure algún? Van fer, sens dubte, una crida a l’abstenció. Ara bé, els ciutadans som bastant més responsables i PARTICIPAREM!

Anuncis

4 Respostes to “Absteniu-vos!”

 1. arnau Says:

  Una colla d`espabilats. Estaven agarrotats, jo crec que ho van fer mal per tal de no posar la pota……per tal de no desgastar-se. En fi…….un Rubalcaba-RAto haguera estat prou millor.

  salutacions
  Arnau- València

 2. krls Says:

  Totalment d’acord. O millor encara, un De la Vega-Acebes… I per què no també amb algun altre partit? Em sembal que no només es presenten PP i PSOE, oi? 😉

 3. krls Says:

  Suposo que qui tenia més a perdre era ZP i per això va preferir no entrar als temes candents, deixar que passés el temps sentint la mateixa cançó de sempre. Deuen tenir molt clar que si res no canvia, guanyen.

 4. Charlie Hi-Hat Says:

  A mi l’únic debat que m’interessa és el de TV3 d’aquest divendres. Un debat a 2 ni és debat ni és democràcia ni és res de res.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s


%d bloggers like this: