Els europeus decidim (3) El català a Europa

Ara fa un any, un jove informàtic va posar en evidència la institució que encarna la sobirania popular dels 492 milions d’europeus. Va publicar una polèmica web on traduïa al català/valencià la pàgina principal de l’Eurocambra. Va aconseguir cridar l’atenció i una tímida reacció de les institucions europees. El Parlament Europeu va trigar uns mesos però va presentar també una pàgina en català. Això sí, no de la institució sinó simplement de la Oficina del ParlAment a Barcelona. És ben fàcil comprovar com els seus funcionaris utilitzen amb tota normalitat la llengua pròpia de Catalunya, tal i com fan també els de la Oficina de la Comissió Europea a Catalunya i les Illes Balears. Ara bé, és un ús estrictament local. Continua sent impossible utilitzar el català, l’euskera o el gallec (que no deixen de ser llengües pròpies de milions d’europeus) a l’hemicicle de la institució que els representa. Només així es donaria realment visibilitat i es respectaria l’autèntica pluralitat europea.

Però els catalans que treballen a les institucions europees estan confrontants amb una realitat: la Unió Europea és, de fet, una unió d’estats i no pas una unió de pobles o ciutadans. El règim lingüístic de la UE depèn de la unanimitat dels estats membres. De fet, la primera decisió que van prendre els 6 països fundadors va ser acordar les llengües que utilitzarien. Cada cop que s’ha integrat un nou país a la UE, s’ha modificat el famós reglament 1/1958 que fixa les llengües oficials. Només així es fixa quina llengua és oficial. Les altres solucions són pegats per evitar de reconèixer obertament que a Europa, o es té un estat darrera o no hi ha res a fer. El mateix president de l’Eurocambra, Hans-Gert Pöttering, va reconèixer fa uns mesos que ha de ser l’Estat espanyol qui defensi el català, com Irlanda que va voler oficialitzar l’ús del gaèlic a Europa i ho va aconseguir. És qüestió de voluntat política. La resta, són acords per poder utilitzar la llengua en les comunicacions amb les institucions… Això sí, val a dir que l’ús del català ha avançat al Consell de Ministres, l’òrgan de decisió més important de la UE, curiosament el que representa els estats. Durant les reunions del Consell sí que s’accepta utilitzar les llegües cooficials de l’Estat espanyol quan el ministre de torn va acompanyat per un conseller autonòmic que parla català, euskera o gallec. Es reparteixen el temps de paraula. (Els ministres van acompanyats per consellers autonòmics, els quals van rotant cada sis mesos i parlen en nom de les 17 comunitats autònomes, no la seva pròpia).

la preocupació pel multilingüisme no és exclusiva dels catalans. És, de fet, un dels trets fonamentals de les institucions europees i fins i tot s’ha nomenat un Comissari Europeu especificament per aquest tema. Ara que de competències reals, no en té ni una. Males llengües el coneixen més com a “conferenciant europeu de multilingüisme” que com a “comissari europeu”. Així passa el seu temps…

Hi ha doncs molt camí per fer. Mentrestant, actualment hi ha 23 llengües oficials: alemany, búlgar, txec, danès, eslovac, eslovè, espanyol, estonià, finlandès, francès, grec, hongarès, anglès, irlandès, italià, letó, lituà, maltès, neerlandès, polonès, portuguès, romanès i suec. A més, s’utilitzen tres alfabets: el llatí, el grec i el ciríl·lic. Per més informació sobre els usos de llengües cooficials i costos, aneu a la pàgina 15 d’aquest informe.

Anuncis

2 Respostes to “Els europeus decidim (3) El català a Europa”

  1. krls Says:

    Els eurodiputats catalans han defensat la llengua tot el que han pogut o han sabut: http://www.3cat24.cat/video/1113469/politica/Aval-europeu Ara bé, poden fer tots els informes que vulguin defensant el multilingüisme i la immersió a Catalunya, però no són vinculants. La decisió de si una llengua és oficial o no, és dels estats membres.

  2. Els catalans decidim (9) El català no existeix « La Vida en una Maleta Says:

    […] Més informació sobre el català a Europa. […]

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s


%d bloggers like this: